Hogyan varázsolj őszt a nyárból

2023-09-11 13:02:31-kor

Hangold át otthonodat a bekuckózósabb hónapokra!

Tudom, tudom. Az ősz egyelőre nem akar kifejezetten beköszönteni, legalábbis ami az időjárást illeti. Pedig ideje lenne, igaz? Az őszimádók epekedve várják, hogy érezzék az idő illatosan csípőssé válását, hogy lássák a levelek sárgulását, hogy elővehessék az átmeneti kabátot meg a kötött pulcsit, és otthon is vastag zoknit húzhassanak az esti bekuckózásokhoz.

Ha a lehűlés még kicsit ráérősen is érkezik, én azt mondom: nekünk nem kell tovább várni, ha a lelkünkben már készen állunk az új évszakra! Kezdjünk őszi hangulatot varázsolni otthonunkba, aztán előbb utóbb úgyis beköszönt odakint is. :)

Varázslatos időszak ez

A nyár utáni őszre hangolódás számomra az egész év egyik legkedvesebb időszaka. Talán a gyerekkorból megmaradt tanévkezdős „kondícionálás” is az oka, hogy ilyenkor mindig kicsit úgy érzem, újjászülethetek – ahogy anno az iskolában is minden év egy új lehetőség volt, egy új kezdet. (Vagy legalábbis annak tűnt. :))

Emellé jön az is, hogy a forró nyári hónapok után egyenesen felüdítő tud lenni a hűvösebbre váló idő: szó szerint fellélegezhet az ember. Ahogy pedig rövidülnek a nappalok, valahogy többnek tűnik az otthon tölthető idő is

– tegyük hát kellemessé. :) 

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A hűvösebb idő beköszöntével egyre inkább igaz az, ami mindig igaz valahol: egy jó otthon - lélekmelengető otthon. :) Nekem ez annyit tesz, hogy legyen olyan, mintha átölelné a lelkem akárhányszor belépek a nyirkos hűvös utcáról. 

Mikor érdemes ezt csinálni?

Amikor kedved tartja! :) Nem fogom kőbe vésni Neked a dátumot, és azt sem fogom meghatározni, hogy csináld: egyszerre mindent, vagy szép fokozatosan, napról napra – lépésről lépésre. Tudod, ez itt a lélekbarát lakberendezés otthona :)

Én arra foglak bíztatni, hogy mindig szánj egy kis időt arra, hogy megfigyelhesd a saját gondolataidat, érzéseidet az adott kérdéssel kapcsolatban. Mielőtt változtatnál valamin, mindig „beszéld meg” először magaddal! :)

Dönthetsz úgy, hogy minden év augusztus 31-ét jelölöd majd ki, vagy az első szeptemberi szombatot, teliholdat, újholdat, esetleg megvárhatod a hőn áhított lehűlést, vagy az első hűvösebb hétvégét is…és az is lehet, hogy csak elolvasod a cikket és hirtelen fellelkesülve bele is vágsz a hangolódásba! Akárhogy is teszel, jól teszed. :)

Jöjjön 7+1 hangulatvarázsló tipp -

konkrét ötletekkel és ajánlásokkal! :) (Utóbbiakért csak kattints bátran a linkekre!)​

1. Hozd be az ősz színeit!

Az ősszel kapcsolatban talán ez az első ami eszünkbe jut: a színek. A hűvösebb idő melegebb színeket hoz a természetben: sárguló, barnuló levelek, mélybordó vadszőlő, mindezt tompuló és ködösebb fátyolon át. A természet drámai változásait szépen visszhangozhatja az otthonunk színpalettája is.

Éljenek a földes, meleg, őszi árnyalatok

Nem, nem kell mindent sütőtök narancssárgára varázsolni! :) A klasszikusan őszi színek a borostyánsárga. rozsdavörös, mustárszín, terrakotta, agyagbarna, natúr árnyalatok, szénszürke, bézs és krém tónusok is. Ennél kicsit kevésbé hagyományosak, de remekül passzol a hangulathoz például a mély vörös és barna színvilág, a szilvalila, mélykék és a mohazöld is.

De ne aggódj, nem kell feltétlenül átfestened a házat :)

​Sok kicsi sokra megy

Elég ha néhány kulcsfontosságú területen megjeleníted ezeket a színeket az otthonodban: én például a lakástextilekre erősen támaszkodom ilyenkor. Minden évszakhoz van néhány színben, anyagban passzoló kiegészítőm, melyeket az áthangolódás időszakában lecserélek és ezzel egészen újjá varázsolom az adott helyiséget.

Hidd el, ehhez nem kell nagy beruházásra gondolni! Ha eddig nem tartottál ilyeneket otthon, elég néhány új díszpárna vagy párnahuzat a kanapéra, egy-egy pihe puha meleg pléd, egy szemnek kellemes és őszi hangulatot ébresztő ágytakaró, vagy terítő az asztalra – már ennyivel is óriási lesz a változás!

Őszhangulatú anyagok és részletek

A melegséget sugárzó textúrák - mint a fa, a bőr(hatás), a fonott kosarak, rattan tárolók, kerámiák, kőből készült dekorációk - bármilyen színpalettához passzolnak. Textíliák terén pedig ilyenkor igazán hangulatos tud lenni mondjuk a bársony, a flanel, és a kötött anyagok. Ezek akkor is működnek, ha a színek terén nem akarsz annyira a meleg tónusok irányába elmenni (például mert amúgy a hidegebb kék az, ami inkább visszaköszön a berendezésben és ez illik inkább a lelked világához).


2. Borítsd (őszi)virágba otthonod!

Az évszakoktól függetlenül mindig érdemes lehet a természet aktuálisan nyíló virágait, növényeit behozni az otthonunkba is. Ősszel persze a legtöbb zöld inkább elszárad, de épp ezért csodahangulatos kiegészítő lehet a szárított virágokból készült dekorációk népszerű sora is. Még csak nem is kell méregdrága dekorcsokrokra költened, ha nem akarsz: elég lehet pár formás ág a kinti fákról, pár száradó virággal, rózsával vagy akár búzaszárral kiegészítve. Ha van egy őszi hangulatú. stílusos vázád, mint mondjuk ez, biztos lesz a végeredmény! :)

Ahogy megjelennek az első színes lehullott levelek, a gesztenyék, a diók - azokkal is feldobhatod a dekorációd. 

Ha inkább a színes, friss virágokat részesíted előnyben, akkor a krizantém, az őszirózsa, vagy egy-egy őszi színekben pompázó gerbera és rózsaszál is méltó dísze lehet otthonodnak.

Színes finomságok

Hasonló üde és természetes színfolt lehet a dekorációnkban 1-1 girbe gurba kis dísztök is, almák, körték a tálban. Én például szeretek mindig egy sütőtököt is kitenni a konyhába: mielőtt elkészítem vacsorának, hagyom, hogy kicsit önmagában is őszi hangulatot hozzon. :)

Konyhakert

Ilyenkor szeretem felfrissíteni a beltéri konyhakertem is: bár a nyári hónapokban kintről hordtuk be az épp szükséges fűszereket, ilyenkor már jobban esik a tudat, ha csak elég átnyúlni a mosogatón. :) Ha máshonnan nem, a nagyobb élelmiszerboltokban is be lehet szerezni egy-egy cserép metélőhagymát, bazsalikomot és rozmaringot is. Azon kívül, hogy szuperül mutatnak, a főzést is megkönnyítik majd! Az illatukról nem is beszélve… 

+Tipp kisgyerekeseknek:

Ha van kedved (meg nekik is:)), bevonhatod a gyerkőcöket is a dekorálásba!

Az összegyűjtött őszi kincsekből is szép dekorációk születhetnek, de készíthettek saját "leveleket" is! Nem kell hozzá más, csak egy kis festék és néhány papírdarab. Rajzoljatok néhány kisebb-nagyobb levélformát a papírra, és vágd ki őket. Tégy eléjük különböző őszi hangulatú színeket (narancs, barna, sárga, bordó, sötétzöld) és hagyd, hogy kreatívkodjanak :) Száradás után ezeket a korábban említett formás ágakra akasztva, vagy madzagra fűzve a falra akasztva igazán kedves dekorációt kaphattok belőlük. Levéllenyomatokat is készíthettek, és persze "szabadon" is lehet hagyni őket kreatívkodni - az őszi színek úgyis gondoskodnak róla, hogy hangulatos kis dekoráció születhessen a kis alkotásokból. :)

Igen, nagy maszattal jár… :) Esetleg csinálhatjátok kint is, ha van hol. Illetve ami kicsit nekem megkönnyíti a dolgomat, az a megfelelő festékválasztás! Én erre a gyerekbarát károsanyagmentes festékre esküszöm: hivatalosan ujjfesték, de ecsettel is szuperül kenhető, gyönyörű élénk színei vannak és mindenből könnyen le-és kimosható! Utóbbi anyaként nagy előnynek számít nekem, így a maszatot is egy fokkal szívesebben vállalom. :)

3. Pihenésre fel!

A hűvösebb hónapok beköszönte a természetben is egyet jelent az elcsendesedés, a megpihenés időszakával. Ahogy ősszel az állatok és a növények is el kezdenek erre készülődni, a rövidülő nappalokkal számunkra is felértékelődik a lenyugvás, a lazítás és a pihenés színtere. Érdemes tehát néhány ezzel kapcsolatos kérdést végiggondolnunk, mikor őszi hangulatba szeretnénk hozni otthonunkat.


- Mi az, ami igazán ki szokott kapcsolni és valóban segít feltöltődni?

Légy őszinte magaddal – az, hogy mit csinálsz általában pl.munka után, nem biztos hogy egyezik azzal, ami fel is tud tölteni.

- Mivel szeretném tölteni a nyugodt szabad perceimet, óráimat?

Az első kérdés alapján próbáld tudatosan meghatározni, mit szeretnél csinálni. Lehet úgymond „értelmetlen” része is a lazításnak, ne érts félre, de ha tudod, hogy a mobilnyomkodás vagy a Netflix nézés kifejezetten feltölteni azért nem szokott (max.egy időre kikapcsol), erre inkább csak egy jó könyv képes, akkor mindenképp érdemes az olvasásra is időt szánni.

- Mi kell ahhoz, hogy valóban kényelmes, nyugalmat sugárzó és meleg hely várjon egy nehéz nap után?

Maradva az előző példánál, ha szeretnél rendszeresen olvasni esténként, akkor mindenképp jó kialakítani egy kényelmes, nyugodt helyet ehhez. Kevesen tehetjük meg, hogy minden tevékenységünknek külön szobát vagy akár sarkot jelölünk ki otthonunkban, de gondolkozz el azon, Neked mire lenne lehetőséged.

Beférne egy kényelmes, nyugtató hangulatot árasztó fotel vagy karosszék a háló sarkába, egy stílusos állólámpával? Vagy inkább csak pár plusz párna lesz a megoldás, hogy megtámassza a hátad az ágyon vagy kanapén ülve?

- Mi segítene még abban, hogy igazán el tudjak itt lazulni?

Jót tenne például, ha nem vonná el a figyelmed a TV képernyő, vagy a számítógép? Próbáld úgy elhelyezni a kis pihenősarkodat, hogy ezekre ne essen rálátásod onnan.

Esetleg egy kis fényjáték kellene: egy finom, meleg fényű égősor háttérvilágításnak, vagy épp egy illatos gyertya - utóbbiról még szó fog esni. :)

Az is lehet, hogy épp egy kis lágy háttérzene hozna igazán megnyugvós hangulatba: ilyenkor érdemes lehet erre berendezkedni. Nyilván ma már csak 2 gombnyomás az egész a telefonon, de tapasztalatom szerint megéri kicsit jobban „megadni a módját”. :) Egy régi lemezlejátszó például sosem megy ki a divatból, de ha ez nem is a Te stílusod, már egy egyszerű kis Bluetooth-os hangszóró is sokkal jobb hangzást tud biztosítani, mintha csak a telefonodról szólna a zene. :) (Tipp: nekünk ebből az egyszerű de nagyszerű kis hangszóróból van most már több példány, több színben - bátran merem ajánlani őket.)

Ami biztos: takaróból sosem elég! :)

Nem tudom, hogy vagy vele, de számomra a hűvösebb hónapokban nincs is idillibb, mint egy pihe-puha takaró alá bújva a könyveimet olvasni, vagy megnézni újra a Harry Pottert, vagy forró teát szürcsölgetve beszélgetni egy jót. Ezért van az, hogy szeretek néhány plusz plédet tartani szinte minden helyiségben: a hálóban, a nappaliban és a gyerekszobákban is. Nem kell, hogy ezzel rendetlenség hatását keltsük: stílusosan a kanapé oldalára terítve, vagy egy-egy fonott kosárban szuper hangulatvarázsló kiegészítőként is funkcionálhatnak. Sőt. a megfelelő szín- és anyagválasztással még inkább erősíthetjük is a bekuckózós érzetet!

Különösen igaz ez a kültéri részeken: ha van teraszod vagy erkélyed, amire ki tudsz ülni a hűvösödő időben is, mindenképp gondoskodj pár extra puha takaróról is! :)

4. Őszbe öltöztetheted az ablakokat is!

Kevesen gondolnak erre, de a függönyöket is akár le lehet ilyenkor cserélni, vagy ki lehet egészíteni.

A könnyű, átlátszó és lágy anyagú, világos függönyök nyáron tökéletesek, hiszen akkor a légiesség az, amire igazán vágyunk. Ám mikor beköszönt a hűvösebb idő, esetleg érdemes lehet valami hangsúlyosabb darabot is feltenni. Egy részről az egyre korábban beköszöntő sötétségben hasznos társ lehet a belátás ellen. Ám ha alapvetően soha nem is húznánk el, akkor is fel tehetünk oldalra némi sötétítő függönyt is. Teljesen más, meghitt hangulatot áraszt ugyanis egy mélyebb, melegebb tónusú, vastagabb anyag a korábban leírt légies szöveteknél.

Persze, ez nem egy azonnal kivitelezhető ötlet és nem is feltétlenül olcsó megoldás, ha az ember minden ablakára más függönyt akar a hűvös meg a meleg hónapokra. Viszont ha már a legnagyobb forgalmú helyiségben, mondjuk a nappaliban van lehetőségünk ilyesmire, próbáljuk meg! :)

5. Puhább padló = melegebb otthon

Nem, nem azt mondom, hogy csak a fával vagy szőnyeggel burkolt padlójú otthon lehet lélekmelengető. Bár tény, hogy egy kőlap mindig hidegebb érzetet fog adni, mint egy tömörfa parketta vagy egy puha szőnyegpadló. Ezzel együtt szerencsére viszonylag egyszerű a megoldás: a kisebb nagyobb szőnyegekkel rögtön melegebb hangulatot varázsolhatunk bármilyen padlónk is legyen.

A korábbi függönyös trükk itt is működhet: ha megteheted, a nappalidban mondjuk lehet egy világosabb, derűsebb, könnyedebb pamutszőnyeget a melegebb hónapokra, a hidegebb időszakban pedig elővehetsz egy puhább, vastagabb, mélyebb tónusú darabot is.

De tudom: ehhez pénz kell (egy jó szőnyeg sem olcsó, hát még kettő..), hely (hova tegyem azt, amit épp nem használunk?) és idő (ki ér rá cserélgetni meg cipelgetni még a szőnyegeket is minden ősszel..) Értelek. :)

Tipp: Kicsikkel többre mész!

Csinálhatod ehelyett azt is, ami például nálunk bejött: a melegebb hónapokra kikerültek a futószőnyegek a házból, a központi terekben egyedül a nagy (natúr színű) nappali szőnyeg maradt bent. Most viszont, ahogy bejön a hűvösebb idő, visszakerülnek a folyosóra és a konyhába is a kisebb puha pamutszőnyegeink. Így a nyáron olyan kellemesen hűvös padló újra meleg és otthonos lesz.

Ha kicsit ráunok arra, ahogy kinéznek, cserélgetni is szoktam őket: a konyhai megy a folyosóra, a folyosós a hálóba, stb. Vagy akár variálni is lehet: a rétegezés szuper trükk! Egy nagyobb natúr alap szőnyegen jól mutat 1-1 különböző színű és/vagy textúrájú kis pamut-vagy rongyszőnyeg (és azokra egy vagyont sem kell elkölteni).

6. A falakról se feledkezzünk meg!

Érdemes elgondolkodni azon is, esetleg van-e olyan falfelület az otthonodban, amit szezonálisan meg tudsz variálni kicsit. Például ha van egy vidám tavaszi színekben pompázó vagy épp nyárhoz szuperül passzolóan légies témájú nagy keretezett fotód, plakátod vagy festményed az egyik faladon, ezt az őszi-téli időszakban lecserélheted valami hangulatában és témájában melegebb darabra. Ha esetleg több fotóból álló galériafalad van, azon is lecserélheted ilyenkor a kereteket vagy akár a fotókat magukat is.

Töltsd meg élettel a felületeket!

Ha pedig van egy üres falad, amit egyelőre még nem dekoráltál ki semmivel, de szeretnél: itt a tökéletes lehetőség, hogy az őszi-téli hangulatnak megfelelő dekorációkat válassz rá! :)

Választhatsz festett képeket, posztereket, különböző fali díszeket, hangulatos dekorációkat, vagy saját fotókat is - szép keretekbe zárva.

Aztán karácsony előtt, vagy épp tavasszal ismét megvariálhatod kicsit a falat az aktuális hangulatnak megfelelően, az őszi dekorációk pedig pihenhetnek következő szeptemberig. (Ha csak a fotókat vagy posztereket cseréled, túl sok hely sem kell a tárolásukhoz.)

Könnyen és egyszerűen variálható megoldást jelenthetnek a falmatricák is. Viszonylag kis költségből választhatsz valami olyat, ami éppen aktuálisan tetszik – és ha gondolod, pár hónap múlva is lecserélheted akár. (Hozzáteszem, ezeket újrafelhasználni nem mindig lehet, ezt is érdemes mérlegelni a választásnál.)

Alkosd meg a saját remekműveidet! :)

Akár sajat magad is elkészítheted ezeket a festményeket, nem kell hozzá Picasso reinkarnációjának lenned. :)

Ahogy a kisgyerekes tippnél is írtam - a megfelelő színeket használva nyugodtan szabadon engedheted Te is a kreativitásod és az ecsetet, egy egyszerű absztrakt kép is gyönyörű hatást tud kelteni! Nem kell túlgondolni, csak alkoss valamit.

Ha kicsit konkrétabb végeredményt szeretnél, de nem tudod hogy kezdj neki, egyrészt inspirálódhatsz az internetről is, vagy akár különböző festősablonokat is használhatsz, melyekkel akár egyenesen a falra is dekorálhatsz, saját stílusodnak megfelelően.

Ezeken kívül már rengeteg alap festőkészletet közül is választhatsz. Válassz ki egy témát, ami tetszik, és csak kövesd az utasításokat. Nagyon büszke leszel majd a végeredményre, mikor évről-évre előveszed. :)

Plusz: a festmény egy szuper lélekbarát hobbi is a bekuckózós időszakra, ha engem kérdezel. :) 

7. Használd az illatok erejét!

Számomra az illatok mindig központi szerepet töltenek be, különösen ha az otthonomról van szó – nem véletlenül kezdtem el illatgyertyákat készíteni… :) És az sem véletlen, hogy a webshopunkban is minden évszakban teljesen megújítom az elérhető illatok listáját is. Itthon is ugyanezt teszem: mindig az aktuális illatokat szeretem használni. A melegebb hónapokban inkább fűszeres, gyümölcsösebb, könnyedebb és frissítőbb illatokat szeretek – a hidegebb időben pedig sokkal jobban esnek a testesebb, melegebb, sőt akár édesebb illatok is.

Köztudott, hogy a legerősebb emlékörzőink is a szaglásunk: vannak gyermekkori kedves illatok, melyek egész életünkben az otthon melegét fogják felidézni bennünk.

Az ősz nekem a sütőtök, az alma, a frissen sült fahéjas süti vagy pite, a gőzölgő teák, kávék és a melegebb virágok illatának időszaka. Ilyenkor még jobban esik főzni egy jó sütőtökkrémlevest, vagy sütni egy isteni almás pitét - már csak az illata miatt is megéri! :) 

És persze, ott vannak a különböző illatosítók, párologtatók vagy gyertyák is, melyekkel még könnyebb őszi hangulatot varázsolni otthonodba. :) Érdemes kísérletezgetni, neked melyik jön be a legjobban.

Ha van kedved, kukkants be a lélekmelengető webshopba – nálunk 21 őszi illat közül válogathatsz! :)

+1 Gyertyafény

Na jó, tudom: ez most már szégyentelen önpromónak tűnhet :D de őszintén hiszem, hogy ha nem én írnám a cikket, akkor is szerepelnie kéne a gyertyáknak ezen a listán! Hiszen csodák :) Akár illatos gyertyát választ magának az ember, akár nem, nincs még egy ilyen egyszerű, de nagyszerű módja az otthoni hangulatvarázslásnak! Gyertyafényben hangulatosabb a vacsora, a beszélgetés, az olvasás, a habfürdő, de még a netflix is. :)

Egy a lényeg: csak minőségit!

Én a környezetbarát és a károsanyagmentes, minőségi alapanyagokból készült gyertyák mellett tettem le a voksom, a webshopunkban is csak ilyeneket találsz. (Akár a Lélekmelengetőket választod, akár máshol szerzed be őket – kérlek, figyelj a minőségre! Nem is gondolná az ember mennyi káros anyagot juttatnak a silány termékek a levegőbe és a szervezetünkbe…de ez majd legyen egy másik bejegyzés témája..)


A lélekbarát őszi otthon titka

Azt hiszem, millió dolgot tudnék még írni erről az egészről, de egyelőre zárom soraimat. :)

Remélem, tetszettek ezek a kis ötletek és ha van kedved, kipróbálod őket! Talán már néhányat alkalmazol is, de nem biztos, hogy eddig tudatosan tetted.

Akárhogy is, ne feledd: nem kell nagy dolgokra gondolni a hangulatvarázsláshoz. Ha sikerül beszerezned pár igazán lelkedre szabott minőségi alap darabot, amit aztán évről évre elővehetsz és variálhatsz, a fenntarthatóságért is sokat teszel.

A lényeg az elhatározásban van és a tudatosan megválasztott, lélekbarát dekorációban. Ettől lehet az otthonod ősszel is igazán lélekmelengető hely :)

Tetszett a cikk? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess minket közösségi oldalainkon :)

így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésünkről sem!

Ha szeretnéd elolvasni a többi lakberendezéssel kapcsolatos bejegyzésünket is...csak kattints ide! :)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!