Fény- és futókaszerelem ♡

Fény a lelke mindennek

Ha azt mondom, imádom a fény minden kinti természetes és benti finoman pislogó formáját, szerintem nem árulok el nagy titkot - hiszen mégis csak valahol innen indult az egész Lélekmelengető Gyertyás-kaland is :) A gyertyafény mindig feltölti és megnyugtatóan elringatja a lelkem - akár hideg van kint, akár hőség ♡

Evolúciós örökségünk

Nem csoda, hogy ilyen hatással van rám, és jó eséllyel sok más emberre is (akár Rád is) a fény: mint minden élőlénynek, nekünk is szükségünk van rá a mindennapi életünkhöz. Testünk-lelkünk vágyik rá, megérzi a hiányát, és megnyugszik, ha kap belőle. A gyertyaláng által képviselt parányi kis tűz ösztönösen jó érzéseket kelt bennünk: biztonságot és melegséget társítunk hozzá.

Természetes vagy mesterséges?

A természetes napfény előnye vitathatatlan a mesterségessel szemben - ennek hatására termelődik bennünk D vitamin, ez kell az élet fejlődéséhez is, ez ad meleget. Igy elsősorban a kinti fényt próbálom én is otthonomban kihasználni, ahol tudom. Az ablakokon fényáteresztő függönyök, a konyhánkban üvegtégla, a redőnyök (ha tehetem) felhúzva, a házat "körbejáró" nap sugarait pedig minden szobában igyekszem csak még tovább hangsúlyozni a dekorációkkal.

Ám a mesterséges fényt sem szabad alábecsülni: a fent említett gyertyafény a nagyon korai órákban  vagy esténként egy kis hangulatos led fényfüzérrel, égősorral, egy jól elhelyezett falilámpával kiegészülve csak még lélekmelengetőbbé és hangulatosabbá teszi az otthon töltött időt. 

Szobanövényekkel teljes a harmónia

Míg tehát a fény valahol az alapja mindennek számomra, a növények, virágok az életet jelképezik nekem. Azt, ami a fényből születhet és egyre csak gyarapodik is a megfelelő odafigyelés mellett. A növények a fénnyel kézenfogva igazi otthont varázsolnak számomra minden helyiségből ♡

És ez nem csak a szépségük miatt van: bizonyított tény, hogy a külső zöldvilág ilyen jellegű behívása otthonunkba a mentális egészségünkre is pozitív hatással van. Egyrészt mert a 4 fal között is ösztönösen megnyugvást lelhetünk a természet közelségében, másrészt mert többek lehetünk azáltal, hogy egy másik élőlényről gondoskodhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire gyönyörűek :)

Hát ha még kapnak egy-egy mutatósabb kaspót is, és egy stílusos állványra tesszük őket (,,♡ᵕ♡,,)

A futókát különösen szeretjük

Szuper kis növény, mert

  • ✨ sokoldalúan tartható (vízben, cserépben, függőkosárban is elvan)
  • ✨ nem igényel extra különleges gondozást és nem kényes
  • ✨ a kapott törődést viszont sokszorosan meghálálja :)​

Légtisztító hatása is kiemelkedő ♡

​A légtisztítás pedig otthonunkban is jól jön. A káros anyagok sajnos körbevesznek minket a mesterséges vegyszereknek, lakkoknak, a különböző elektromos eszközöknek és más használati cikkeknek “hála”. Ezért is érdemes minél természetesebb, környezetbarátabb termékeket használni, ahol és amihez lehet - khmkhm például a gyertyák és illatosítók terén is - , de minden káros hatást sajnos nem lehet kikerülni. 

A szobai futókák és hasznos kis társaik viszont
✨ megkötik a káros anyagokat
✨ oxigénnel dúsítják a levegőt
✨ párásítják is azt

Kezdőknek is ajánlott!

A futóka már csak azért is jó választás, mert hihetetlen gyorsan növeszthető és szaporítható - és minél nagyobb felületen végezheti áldásos légtisztító tevékenységét (=minél nagyobbra nőhet), annál hatásosabb is benne. 

Mennyi legyen?

A kutatások szerint egy átlagos helyiségbe legalább 3-4 ilyen növény kell ahhoz, hogy kimutathatóan érvényesülni tudjon a légtisztító hatásuk. Na, én ezt sokszorosan igyekszem túlteljesíteni :)  Íme csak a nappalis futókacsapat egy része (bár mellettük sok más növényke is él még itt velünk):

Fontos tudni!

Minden előnye mellett meg kell jegyezni, hogy a növény levele sajnos mérgező. Ezért kisgyerekek és háziállatok mellett csak nagyon körültekintően tartható, számukra véletlenül sem hozzáférhető helyen! A növény metszésekor és átültetésekor is érdemes odafigyelni: lehetőleg kesztyűben dolgozzunk és kerüljük a növény nedvének szembe vagy szájba kerülését. (Mi is csak akkor mertük elkezdeni bátrabban szaporítani, mikor megbizonyosdtunk róla, hogy Frutti kutyusunkat teljesen hidegen hagyja a növény. Így is inkább magasabb helyeken tároljuk a növényeket.)

Hogyan váltunk mi ilyen futókabolondokká? :)

Férjem jó pár évvel ezelőtt vette meg az első cserepet. Elment az egyik ismert barkácsáruházba szerszámokért és egy kis futókával tért haza.

Rögtön beleszerettünk és úgy tűnt, az érzés kölcsönös - mert a kis növény régi Diófaházikónkban is hamar elkezdte benőni királynői helyét a könyvespolcunk tetején. Mikor ezt láttuk, gyorsan egy kis társat is vertünk mellé - ne legyen már magányos. :)

Aztán szintén Férjem volt az, aki először szaporítgatni kezdte őket - mára pedig én kaptam rá teljesen. :) A költözés sajnos eléggé megtépázta ezeket az első kis könyvespolcos “ősanyákat”, ezért a letörött/levágni kényszerült kis hajtásokból lelkesen elkezdtem újabb és újabb kis gyerkőcöket nevelni. Alighogy elültetek egy kis ifjat, már teszem is vízbe a következőt!

Mostanra a kis leszármazottak futnak már a konyhában, a fürdőben, a hálóban, a Lélekmelengető főhadiszállás-télikertben, és a gyerekszobában is (persze utóbbiban főleg körültekintően, csakis jó magasra helyezve, hogy a kis kezek véletlenül se érhessenek hozzá). Mi ez, ha nem példa a trauma utáni növekedés csodálatos jelenségére? ✨ :)

Ha eddig nem ment - akkor is van remény!

Bevallom, én sokáig nem voltam nagy szobanövényes, mármint sokáig véletlenül “éltek csak túl” szegények... Nem mintha nem szerettem volna őket már akkor is, de előbb valahogy nagyon meg kellett tanulnom a gondoskodás tudományát - magamról is, róluk is, másokról is - hogy őket is megfelelően tudjam ápolni.

Annyira megéri

Olyan jó érzés látni, ahogy újabb és újabb élet fakad belőlük, ahogy minden cseppnyi törődést sokszorosan meghálálnak. ♡

A mai napig nem vagyok nagy növényguru, ezt el kell ismernem - de szeretem őket, lelkesen, alázattal, tisztelettel. És ez a legszebb a természetben - olyan nagyon tudja viszonozni a szeretetet. Mára pedig tessék...nem titkolt célom  az egész házat egy kis dzsungellé változtatni és amennyire csak lehet, befutókáztatni - és ha így haladok, szerintem sikerülni is fog :) #jumanjiutánszabadon

Hadd legyen az otthonunk a fény és a gyertyák mellett a futókák otthona (is) ♡

Frissítés - 2023

Ma, 2023 szeptemberében egyébként így néz ki Szeretempolcunk. :)  Szóval a futókaprojekt, jelentem, jól halad! ❤️

Frissítés - 2024 május

Mivel úgyis épp frissítgetem a cikkeket, gondoltam ide is felteszek egy-egy új futókafotót. :) A nappalinkban most is virulnak a drágák, és mivel folyamatosan szaporítom őket, már egyre több és több helyen ütik fel a fejüket. Imádom ❤️

A polcok mostani fotóit aRandom szeretempolc c. bejegyzésben ​találod! Ha szeretnél több aktuális fotót is látni a futókahelyzetről, vagy kérdésed lenne, írj nyugodtan üzit nekem!

Tetszett a bejegyzés? Gyere Instagramra vagy Facebookra és mondd el - sokat jelentene!  

És ha már arra jársz: kövess - így biztos nem maradsz le a következő bejegyzésről sem!

Ha pedig tovább olvasgatnál, ajánlom figyelmedbe a többi cikket is...

Ha kell egy kis lendület...

Hoztam Neked néhány tippet, hogy segíthet a lélekbarát lakberendezés módszere új lendületet venni idén tavasszal (vagy bármikor máskor)! :)

Random szeretempolc

Egy személyes hangvételű kis bejegyzés arról, hogy milyen gondolatokat, érzéseket válthatnak ki belőlünk a minket körbeölelő tárgyak.

Inspirálódásra fel!

Ha csak szívesen nézegetnél hangulatos, otthonos és inspiráló enteriőrökről készült képeket, vagy érdekel a mi saját otthonunk átalakulása, olvass tovább! :)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás normál verzióra!